The Wood Window Alliance tarafından yapılan bir araştırmaya göre daha az stresli hissetmenin yanı sıra insanların yüzde 82’si yeşil alanlarda daha mutlu hissediyor. Peki neden? Hipnoterapist Edrina Rush bunu doğayla bağlantılı olmamız ve özellikle de yeşilin sağladığı huzurla çevremizi takdir etmemizle açıklıyor. “Yeşil, doğada en fazla gördüğümüz renktir ve aynı zamanda denge, huzur ve uyumu temsil eder” diyor Rush. Ayrıca yeşillik alanda hipofiz bezi salgılarımızın uyarıldığına, kaslarımızın gevşediğine ve kanımızdaki histemin seviyesinin attığına dair de bulgular var. Rush, yeşillik alanda bulunmanın aynı zamanda ruh halimizi pozitife çeviren, davranışlarımızı iyileştiren ve iştahımızı açan serotonin seviyesini arttırdığının da altını çiziyor. “Çok fazla serotonin ile rahatsız ve gergin olabiliriz; çok az olursa ise depresif hissederiz. Oksijenli taze havayı solumak serotonin düzeyimizi kontrol etmemize yarımcı olur ve sağlığımıza iyi gelir.”
Orman banyosu ile kendini iyi hissetme durumu sevdiklerimiz üzerinde de olumlu etki yaratabilir. “Ormanda vakit geçirmemiz sonucu aldığımız pozitif sonuçlardan en çok onlar faydalanır” diyor Forest Holidays ile çalışan Psychology Direct danışmanı Dr. Saima Latif.
Doğanın sağlığa faydaları yüzünden terapistler bile artık seanslarını dışarıda gerçekleştiriyor. Buna örnek olarak psikoterapist Jonathan Hoban’ın buluşu Yürüyüş Terapisini verebiliriz. Diğer bir psikoterapist William Pullen ise Dinamik Koşu Terapisi’nin fikir babası. Bu şekilde terapist ofisinin statik havasını, değişim ve olanaklarla dolu doğa havasıyla değiştiriyor ve müşterilerine yardımcı oluyor. Williams, kitabı “Run for your Life: Mindful Running for a Happy Life”ta da “Doğayla olan ve doğuştan gelen bağımıza ne kadar uzak kalırsak kalalım daima içimizdedir” diyor. Ayrıca genlerimizde daima doğayla buluşma içgüdümüz olduğunu ve iyileşmek için bunu kullanmanın en kolay yolunun orman banyosu olduğunu söylüyor. Mantıklı, değil mi?
Gördüğünüz gibi bu sağlık trendini uygulamak son derece basit; bir ormanı, yeşillik alanı veya doğal bir bölgeyi ziyaret edin, yürüyüş yapın, manzaranın tadını çıkararak yenilenin ve zihninizle vücudunuzu tazeleyin. “Orman banyosu en sevdiğim kişisel bakım uygulamalarından” diyor eski moda editörü şamanik şifacı Chloe Kerman. “Müşterilerimi ve arkadaşlarımı, tüm duyularıyla bilgi toplamaları için sürekli doğayla bağlantı kurmaya ve sessiz yürüyüşler yapmaya teşvik ediyorum” diyor Kerman. Kendisi de ağaçların dibinde yatıp meditasyon yapmaya bayılıyor. Bunu son derece rahatlatıcı ve stres azaltıcı bir aktivite olarak buluyor. “Ne zaman orman banyosu yapsam, sonrasında kendimi çok daha mutlu, rahatlamış hissediyor, yaratıcı fikirler ve yüksek bir enerjiyle sarmalanmış buluyorum” diye ekliyor.
Peki ağaçlar bu hisleri nasıl tetikliyor? Public Health dergisinde yayımlanan bir çalışmaya göre ormanda olmak özellikle kronik stres gibi duyguları adeta kesiyor. Endişe hissini azalttığı gibi strese bağlı hastalıklara yakalanma riskinizi de düşürüyor. “Orman ortamı kan basıncınızı ve stres hormonu düzeyini düşürürken obezite, tip 2 diyabet ve kalp hastalıkları riskini azaltan adiponektin serumu seviyesini attırır” diyor Latif. “Çalışmalarda aynı zamanda doğal manzaraları izlemenin stres seviyesini azalttığı, zihinsel yorgunluktan kurtulmayı hızlandırdığı, fiziksel olarak hastalıkların daha çabuk iyileşmesini sağladığı ve sağlığa uzun vadeli faydaları da ortaya koyulmakta.”