Anasayfa » Vücutta en çok bulunan mineral
Sağlık

Vücutta en çok bulunan mineral

Vücutta en çok bulunan mineral kalsiyumdur ve bu kalsiyumun yaklaşık yüzde 99’u kemiklerdedir. Kalsiyum, kemiğe özünü veren ve dayanıklılık kazandıran bileşendir. Kalan kalsiyum, kanda, hücre içindeki ve dışındaki sıvılarla çözülür. Bu çözülmüş kalsiyum, sinir iletilerini idare eder, kalp atışınızı düzenler ve diğer tüm hücre fonksiyonlarını kontrol eder. Kalsiyumun esas faaliyeti kemiklerle ilgili olmakla birlikte, sağlığın korunmasında da etkindir.

Süt ve süt ürünlerinden (süt, yoğurt, ayran, peynir…) sonra sırasıyla en çok kalsiyum içeren besinler; koyu yeşil yapraklı sebzeler, kurutulmuş meyveler ve kurubaklagillerdir.

Kalsiyum alımı ile BKİ arasında negatif ilişki olduğunu saptayan çalışmalar olmasına karşın; Murakami ve arkadaşları, yaşları 18-20 olan 1905 Japon kadın diyetetik öğrencisi üzerinde bir çalışma gerçekleştirmiş. Bu çalışmada, kalsiyum alımı ve BKİ arasında herhangi bir ilişki olmadığını belirlemişlerdir. Bu nedenle konu ile ilgili daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.