Birine yaklaşırken veya bir nesneye dokunurken hiç elektrik şoku ile karşı karşıya kaldınız mı? Pembenar olarak bir kişiye ya da nesneye dokunduğunuzda neden elektrik çarptığını sizler için araştırdık.
Vücudumuzdaki atomlar pozitif, negatif ve nötr enerjiye sahiptir
Çevremizdeki her şey atomlardan oluşur ve elbette buna insan vücudu da dahildir. Atomlar ise protonlardan, elektronlardan ve nötronlardan oluşur. Bunların her birinin sırasıyla pozitif, negatif veya nötr bir yükü vardır.
Elektronlar her zaman bir yerden diğerine geçme eğilimindedir. Bu arkadaşlarımızı selamladığımızda, omuzlarına hafifçe dokunduğumuzda veya el sıkıştığımızda onlara geçebilecekleri anlamına gelir.
Küçük elektrik çarpmaları, hava soğuk ve kuru olduğunda daha yaygındır
Kış aylarında veya dünyanın özellikle kuru ve soğuk olduğu yerlerde, statik elektrik daha sık olabilir. Bunun nedeni, nemli havanın aslında doğal bir iletken olmasıdır.
Bize elektronlarını veren ve “kıvılcım yaymamızı” sağlayan bazı malzemeler var
Muhtemelen zaten bildiğiniz gibi, metaller elektriğin ana iletkenleridir. Bununla birlikte, polyester gibi, düşük iletkenliğe sahip olan ve aniden bu hafif elektrik şoklarını verdiğimizde veya aldığımızda bir yerden diğerine giden elektriğin geçişine dahil olabilen yapılar da mevcuttur.
Hafif elektrik çarpmalarını önlemek için ipuçları
Statik elektrik üreten zeminlerde yürürken lastik ayakkabı kullanmayın. Cildinizi nemli tutun. Statik elektriğin bir kerede küçük gruplar halinde boşalması için metale dokunun.