İlişki nedir?
İlişki kavramı sözlükte ‘’iki ya da daha çok şey arasındaki karşılıklı ilgi, bağ, kişileri birbirine bağlayan yakınlık, dostluk’’ tanımlarıyla karşımıza çıkar. Arka planda iki kişinin de ihtiyaçlarının karşılanmasının amaçlandığı bir birlikteliktir. Benzerlik, yakınlık, istenen nitelikler, karşılıklı beğeni, uyarılma, sosyal etkenler, isteklilik ve gizem bir ilişkinin başlaması için gereken niteliklerden bazılarıdır. Kişiler bu noktalarda arzu ettikleri hissi yakalayabildiklerinde bir ilişkiye başlama ve onu sürdürme isteği duyarlar. Kadın ve erkeğin kişilik yapılarındaki temelli özellikler ilişkilerdeki seyrin nasıl olacağını belirleyen en önemli faktörlerdendir. Kusurluluk, kuşkuculuk, terk edilme, duygusal yoksunluk, mükemmeliyetçilik yapılanmaları iletişimi zora sokabilecek durumlar olarak karşımıza çıkar.
İlişkide sorunları çözmek için ne yapmalı?
İlişkilerde belirli bir seyir dönemi olduğu görülür. Başlangıç ve sürdürme dönemleri vardır. Kişinin kendini başlangıçta nasıl hissettiği ile ilişki içinde nasıl hissettiği değişebilen bir durumdur. Burada kişinin hayal kırıklığı yaşamayı engellemek için ilişki içinde hep aynı histe kalmayı beklememesi kilit noktadır. Eğer çiftler ilişki içinde bu beklentide olursa çaresizlik, umutsuzluk, yargılama ve suçlama gibi duygularla kendilerini daha da çıkmaza sürükleyebilirler. İlişkiyi yaşayan bireylerin dinamikleri kadar bu dinamiklerin ilişkiye yansımasıyla birlikte oluşan ilişki dinamiği üzerine de konuşulmalıdır. Bireylerin yaşadıkları olumlu ve olumsuz her şeyi konuşabilmeleri, ortak bir dil oluşturup bunun üzerinden bağlantı kurabilmeleri ilişkinin sağlıklı bir biçimde sürmesini sağlayacak ana ögelerden biridir. Çiftin yaşadığı ilişkiyi ve ilişkinin içindeki benliğini tanıması mutlu bir birlikteliğin oluşturulmasında son derece etkilidir.
İlişkilerde yaşanan sorunlar hakkında bireylerin profesyonel destekten yararlanmaları ilişkinin tekrar yapılanması ve kurtulması ya da sağlıklı bir biçimde sonlandırılması için gereklidir.