Boks yapmanın amacının sadece harika karın kasları yapmak veya sıkı kollara sahip olmak olduğunu mu düşünüyorsunuz? Aslında boksun faydaları bunlarla sınırlı değil. Pek çok profesyonel boksör, boksun kendilerini psikolojik çöküşten kurtardığını söylüyor. Hatta yakın zamanda Prens Harry bile annesi Prenses Diana’nın ölümüyle başa çıkabilmek için boksa geri döndüğü sırrını paylaşmıştı. Şarkıcı Elle Goulding de boks yaparak stres ve endişe duygularının önüne geçmeye çalışıyor. “Dış görünüşümle ilgili herhangi bir şeyi değiştirmeye çalışmıyordum. Sadece kendimi daha iyi ve daha güçlü hissetmek istiyordum” diyor ünlü yıldız.
Boksun duygusal faydalarını kanıtlayan bu örneklerin yanı sıra İngiltere’de Boxercise (bir tür boks dersi) grup egzersizlerinin sağlığa faydaları da araştırıldı. “2015’te yapılan bir ankete göre bu grup egzersizine katılan insanların yarısı stresten kurtulmak ve rahatlamak istiyor. Ayrıca Boxercise’ı anahtar bir etkinlik olarak belirledik çünkü buna katılan insanlar hem boks ve fitness’ı karıştırıyor hem de güvenli, eğlenceli ve sosyal bir ortamda stres atıyorlar” diyor projenin geliştirme müdürü Chloe Devitt-Spooner.
Tabii ki kişilerin endişe, depresyon, özgüven eksikliği ve diğer sağlık problemleriyle ile savaşmasına yardımcı olan tek şey boks dersleri değil; diğer dövüş sporları da aynı işlevi görebiliyor. Bunlar profesyonel boks, evde yapılan egzersizler veya bir özel eğitmenle çalışmak olabilir. “Boks yapmak insanların kendine güvenini arttırıyor. Potansiyel olarak tehlikeli bir ortamda duygularını kontrol edebilme yeteneğine kavuşuyorlar. Boks yaparken duygularınızın kontrolünü kaybetmemelisiniz çünkü kaybederseniz bokstan verim alamazsınız. Bu yüzden boks yapan kişiler sinirlenmez ve kendine güvenir. Yüksek yoğunluklu bir egzersizdir ve salgıladığı serotonin ve endorfin gibi hormonlar da mutlu hissetmenizi sağlar” diyor Centre for Health & Human Performance’ta spor psikoloğu olan Profesör Andrew Lane. Vücudu ciddi derecede geliştiren boks, zihin için de bir ilaç gibidir çünkü boks sadece iyi görünmeyi amaçlamaz. İşte bokstan psikolojik olarak sağlayabileceğiniz yararlardan bazıları.
Hepimiz zaman zaman hüzünlü hissederiz. Dünya Sağlık Örgütü’nden alınan verilere göre dünyada 350 milyon kişi depresyon sorunu yaşıyor. Bu depresyon kimi zaman basit bir mutsuzluk hissi kimi zamansa klinik depresyon olabilir. Elbette spor yapmanın serotonin gibi mutluluk hormonlarını salgılayarak mutlu olmamızı sağladığı bir gerçek ama boks yapmak bu konuda ekstra fark yaratıyor. “Boksun depresyonla savaşma konusunda pek çok faydası var. İnsanların negatif ruh halini pozitife çevirmesini sağlayan yanlarından biri ise, antrenman sırasında kişiye verilen sosyal destek. Boks eğitmeni darbe yastıklarını tutup size cesaret verirken, psikolojik olarak hissedilir bir destek sağlıyor” diyor Lane. Konuyla ilgili yapılan araştırmalarda da bunun gibi sosyal desteklerin depresyon ve endişe hissine iyi geldiği ortaya konuyor. Fiziksel faydalarını da unutmamak lazım. “Ağır torbalara vurmak insanın kendini iyi hissetmesini sağlıyor. Tekniğe odaklanmanız gerekiyor ve bu da sizi günlük telaşlardan uzaklaştırıyor” diye ekliyor Another Space eğitmeni Roland Khounlivong. Boksla mutlu günler sizi bekliyor.
Konu rahatlamaya geldiğinde, boks ringinden çok bir spa’ya gitmeyi düşünüyor olabilirsiniz. Ancak dövüş sporları gerçekten stres atmak için harikadır. En büyük hayranlarından biri olan süper model Gisele Bundchen de yumruk atmanın stresten kurtulmada kendine son derece yardımcı olduğunu söylüyor. Carney’s Community Centre’daki Power of Boxing’den George Turner da “Boks yapmak, insanların gündelik yaşamlarında zihinlerini meşgul eden şeyleri uzaklaştırıyor. Boks yaparken tamamen yaptığınız şeye odaklanmanız gerekiyor. Boksta ne ekerseniz onu biçersiniz ve ne kadar odaklanırsanız seviyeniz o kadar hızlı yükselir. Böylece bokstan en iyi verimi alabilirsiniz” diyor. Kum torbasına vurmak da sembolik olarak öfkenizi dışa vurmanızı sağlıyor ancak bunu güvenli bir ortamda yapmış oluyorsunuz. “İnsanlara öfkeyi kontrol etmeyi öğretiyor. Öfke, doğal bir histir. Ancak boksörler bu hissi, kontrol duygusunu sürekli besleyen güvenli ve destekleyici bir ortamda atmayı öğrenir” diye ekliyor Turner.
Profesyonel boksörlerin kendine güveni boşu boşuna en üst seviyeye ulaşmıyor değil mi? Dövüş sporları kendinize olan güveninizi arttırmaya yardımcı olabilir çünkü genel olarak çok sertlerdir ve bir boks antremanını tamamladığınızda harika hissedersiniz. “Gerçekten çok çaba gösteriyorsanız ve bir eğitmen veya bir arkadaşınız bunu fark ederse, başarı hissi sizi mutlu eder” diyor Lane. “Boks ayrıca zamana dayalıdır ve yapan kişiler sona ulaşabilmek adına kendilerini zorlar. İşin ucunda ise müthiş bir zafer vardır.” Hatta boksun kendine güven konusundaki pozitif etkileri o kadar kuvvetlidir ki pek çok eğitmen sırf bunun için boksun denemeye değer olduğunu da söylüyor. “Boksun insanların kendine güvenini nasıl değiştirdiğine çok şahit oldum” diye ekliyor Turner. “Genellikle en çekingen ve güvensiz olanlar büyük değişim yaşıyor.” Kum torbası ne tarafta?