Anasayfa » Çiftler tartışırken gerçekten tahrik olur mu?
Aşk ve İlişkiler

Çiftler tartışırken gerçekten tahrik olur mu?

Bu bir Hollywood klasiği! Çiftler birbirleriyle ateşli bir şekilde kavga eder, sonra kavganın ortasında, bir partner diğerini duvara doğru iter ve tutkuyla öpüşürler! Tartışma = bitti. İlişki = geri yüklendi. Son. Psikoterapistler, fizyoloji uzmanları ve seks uzmanları tartışma yaşanan bazı anlarda kişilerin tahrik olabileceğini paylaşıyor. İşte detaylar…

1. Hormonlar
Testosteron, adrenalin ve kortizol (stres hormonu) gibi hormonların tümü, romantik partnerlerimiz de dahil olmak üzere biriyle kavga ettiğimizde yükselir.
Kortizol stresten salındığında, bedenimiz ve zihnimiz seksin sağladığı hissi özleyebilir. Çünkü orgazm serotonin, dopamin, adrenalin ve oksitosinini (aşk hormonu) artırıyor.
Tartışma sırasında salgılanan hormonların sizi sinirlendirdiği, daha sonra salgılanan hormonların sizi sakinleştirdiği, tatmin olmuş hissetmenize neden olduğu, size güç duygusu verdiği ve güvenlik hissinizi artırdığı kanıtlanmıştır.

2. Evrim
Tartışma sonrası seks sadece rahatlama sağlamakla kalmaz, aynı zamanda heyecan da yaratır. Tehdit altında olmaktan kurtularak tehdidin üstesinden gelme konusunda başarılı hissetmeye başlıyorsunuz.

3. Kaygı ve uyarılma
Bir tartışmanın neden olduğu stresin altındayken sempatik sinir sistemimiz uyarılıyor. Bu aynı zamanda savaş veya kaç tepkinizi de tetikliyor. Bu da sizi enerjiyle dolduruyor ve bir şekilde fiziksel olarak hareket etme isteği uyandırıyor.

4. Psikoloji
Psikolojik olarak, çiftler kavga ettiklerinde, genellikle daha genç hafıza sistemlerinin bir tetikleyicisini veya çok korkmuş bir bölümünü kışkırtırlar.

Korku bir terkedilme veya yetersizlik hissi yaratır, bu nedenle seks bazen yakınlığı artırarak ve güvenlik duygularını yeniden tesis ederek bu korkuyu hafifletebilir.