Anasayfa » Hamilelik haftası nasıl hesaplanır?
Sağlık

Hamilelik haftası nasıl hesaplanır?

Hamilelik haftası hesaplama konusunda çok sayıda ve farklı metodlar izlenmektedir. Ancak birçok defa, anne ve babalar hamilelik haftasını tam olarak doğru bir şekilde hesaplayamaz veya yanlış hesaplar. ‘Yüksek Topuklar’ ekibi olarak hamilelik haftası nasıl hesaplanır sorusuna yanıt veriyoruz.

Hamilelik haftası döllenme gününün gerçekleştiği güne göre değil, son adet tarihinin gerçekleştiği ilk güne bakarak göre hesaplanır. Hamileliğin, yani döllenmenin meydana geldiği zaman, son regl tarihinden yaklaşık 15 gün sonrasıdır. Ancak gene de, hamilelik haftası hesaplanacağı zaman bu tarih değil, bundan önce görülen adet tarihi göz önüne alınarak hesaplanır.

Kadın doğum uzmanları, hamilelik ile alakalı herhangi bir durum meydana gelmediği müddetçe, hamilelik haftasını çok basit bir formül ile hesaplanır.

Negele yöntemi ile hamilelik haftası hesaplama
Anne adayının bebeğini dünyaya getireceği gün, “negele yöntemi” olarak belirtilen bir sistem ile beraber hesaplanır. Bu yöntemde son adet tarihinin ilk günü dikkate alınır ve bu güne 7 gün ilave edilerek 3 ay geriye gidilir.

Bunu daha iyi anlamanız için kısa ve basit bir örnek verelim; bir anne adayının son adet tarihinin ilk gününün 21 Kasım 2014 olduğunu kabul edelim. 21 Kasım’a 7 gün eklendiği zaman, 28 Kasım 2014 tarihine varılır. Kasım ayından 3 ay geriye gidildiği zaman ise, Ağustos ayı sonucuna ulaşılır. 2014 yılına bir yıl eklendiği zaman ise, bebeğin tahmini doğum tarihi karşımıza çıkar, o da 28 Ağustos 2015

21 Kasım + 7 = 28 Kasım

11. ay (Kasım) – 3 = 8. ay (Ağustos)

2014 + 1 yıl=2015

SONUÇ: 28.8.2015

Ancak düzenli bir şekilde adet görememe veya anne adayının o ay içerisinde yumurtlama tarihinde bir takım farklılık olması halinde, hamilelik haftasının bebeğin gerçek doğum tarihi ile uyuşmamasına, yani hamilelik haftasının yanlış hesaplanmasına neden olur. Bu durumda daha çok ilk 3 ayda gerçekleştirilecek olan ultrason ölçümleri gözlemlenerek dikkate alınır. Son adet tarihi ve tahmini doğum tarihi yeniden belirlenip, hamilelik ile alakalı takipler bu tarih neticesine göre yapılır.

Kaç aylık hamileyim?
Hamile anne adaylarının büyük bir kısmı, hamilelik haftasını hesaplansa bile veya doktoru haftasını söylese bile, “kaç aylık” olduğunu gene de merak etmektedir. Aslında bu haftalar ve aylar arasında meydana gelen uyumsuzluk ve karışıklık, 1 ayın tam 4 hafta olmaması ile alakalı olarak meydana gelmektedir.

1 ay yaklaşık olarak 4 hafta 3 gün sürmektedir. Burada asıl önemli olan, ay hesabının değil hafta hesabıdır. Hamilelik süreci 40 hafta olarak kabul edilir. Bu konuda kafaların karışmasına sebebiyet vermemek amacı ile doktorların yaklaşık olarak kabul ettiği ay ve haftalardan bahsedecek olursak;

4 veya 5 haftalık hamileliklere 1 aylık denir
8 veya 9 hafta bittiğinde 2 ay bitmiştir
12 veya 13 hafta bittiğinde 3 ay bitmiştir
16 veya 17 haftalar bittiğinde 4 ay bitmiştir
20 veya 21 haftalar bittiğinde 5 ay bitmiştir
24 veya 25 haftalar bittiğinde 6 ay bitmiştir
28 veya 29 haftalar bittiğinde 7 ay bitmiştir
32 veya 33 haftalar bittiğinde 8 ay bitmiştir
36 hafta bittiğinde 9 ay bitmiştir ve son aya girilmiştir. (Doğum 9 ay değil 10 ay gibi oluyor bu durumda)
40 hafta bittiğinde –> 9 ay 10 gün olarak ifade edilen, yani toplam 280 gün tamamlanmıştır. Bu da 40 hafta olarak karşımıza çıkar.