Hamilelik belirtileri ne zaman ortaya çıkar?
Hamilelik ve adet öncesi dönemin (PMS) belirtileri benzerdir. Bazı kadınlar, hamileliğin ilk birkaç haftasında belirtileri yaşamaya başlar. Yani döllenmeden 5-10 gün sonra ilk belirtiler başlayabilir. Bu dönem, regl tarihine yakın olduğu için belirtilerin sebebini karıştırabilirsiniz.
Hamilelik belirtileri nelerdir?
Adet gecikmesi
Adet gecikmesi en net hamilelik belirtisidir. Özellikle, regl döngüsü düzenli olan biriyseniz, hamile kalma ihtimalini düşünmeniz gerekir.
Adet düzensizliğinin nedenleri ve belirtileri
Göğüslerde ve göğüs uçlarında hassaslaşma
Hamilelikle birlikte hormon seviyelerinde değişiklikler meydana gelir. Bu değişiklikler, göğüslerde acı, şişkinlik ve hassasiyete neden olur. Göğüslerde ve göğüs uçlarında hassaslaşma en erken gebelik belirtileri arasındadır.
Meme başlarında koyulaşma
Hamile kaldığınız göğüslerinizde yalnızca ağrı olmaz, aynı zamanda göğüs uçlarının etrafında genişleme ve koyulaşma meydana gelir. Bu belirtilerin yanı sıra, meme başlarının etrafındaki minik kabarcıklar da artabilir ve büyüyebilir.
Sık idrara çıkma
Sık sık idrara çıkma da hamileliğin erken belirtileri arasında. Genellikle döllenmeden 1 ila 3 hafta sonra ortaya çıkan bu durumun nedeni, kan akışını hızlandıran hormonların böbreklere de etki etmesidir.
Hafif kanama
Bazı kadınlar, embriyo rahme yerleşirken hafif bir vajinal kanama yaşar. Buna yerleşme kanaması denir. Bu da, hamileliğin ilk hafta belirtileri arasındadır. Yerleşme kanaması, genellikle döllenmeden 5-10 gün sonra görülür. Bu durum genellikle adet dönemine denk geldiği için, adet kanamasıyla karıştırılabilir. Ancak bu kanama, adet kanaması gibi kırmızı değil, hafif pembe renkte görülür.
Kokuya karşı hassasiyet
Hamileliğin belirtilerinden bir diğeri de koku alma hassasiyetidir. Daha önce rahatsız olmadığınız bir koku, bu dönemde midenizi bulandırabilir.
Halsizlik ve sürekli uyku hali
Halsizlik, hemen her hamile kadının yaşadığı belirtilerden biridir. Bedenini hamileliğe uyum sağlamak için yaşadığı değişimler sebebiyle ortaya çıkar. Hamileliğinin 3 ila 6 ay arasındaki 2. trimester döneminde etkisi azalır. Ancak, hamileliğinin son dönemlerinde, yorgunluk hali yeniden ortaya çıkabilir.
Bulantı ve kusma
Mide bulantısı ve kusma, genellikle hamileliğin ilk belirtileri olarak yaşanır. Bulantı ve kusma döllenmeden sonra oldukça erken bir dönemde ortaya çıkabilir. Ancak, bazı kadınlarda 6. hafta itibariyle yaşanmaya başlayabilir. Hormon seviyesindeki değişiklikler nedeniyle yaşanan bu durum, sabah bulantıları olarak bilinir, ama günün herhangi bir saatinde yaşanabilir.
TIKLA OKU: Hamilelikte mide bulantısına ne iyi gelir?
Şişkinlik
Şişkinlik hissi en erken hamilelik belirtilerinden biri olabilir, çünkü döllenmeden itibaren başlayabilir. Ancak, bu şişkinlik hissini adet öncesi şişkinlikten ayırt etmeniz zor olabilir.
Vücut sıcaklığında artış
Hamile kaldığınız zamandan itibaren vücut sıcaklığınızda 1 derece artış meydana gelir ve bu durum hamilelik boyunca devam eder.
Vajinal akıntı
Son günlerde vajinal akıntı yaşıyorsanız, bu hamilelik belirtilerinden biri olabilir. Bu dönemde yaşanan akıntının sebebi vücutta yoğun bir şekilde salgılanan östrojen hormonunun yumurtalıkları daha hızlı çalıştırmasıdır. Vajinal akıntı, şeffaf ve kokusuz olmalıdır. Koyu renkli ve kötü kokulu ise enfeksiyon durumu söz konusu olabilir.
Hamilelikte vajinal akıntı nasıl geçer?
Yukarıda bahsettiğimiz hamilelik belirtileri kişiden kişiye değişebilir. Bazı kadınlar bunların hepsini yaşarken, bazıları hiç birini yaşamadan hamilelik dönemini geçirir. Bu yüzden hamile olup olmadığınızı öğrenmenin en kesin ve güvenilir yolu kan testi ve gebelik testidir.