Anasayfa » Alzheimer Hastalığından Korunma Yolları
Sağlık

Alzheimer Hastalığından Korunma Yolları

Alzheimer olmamak yada alzheimer hastalığından korunmak adına erken yaşlardan itibaren yapılması gerekenler vardır. Bunlar, sadece alzaymıra yakalanmamak için değil, her türlü psikolojik ve fizyolojik hastalıkları önlemek içinde yapılması gerektiği unutulmamalıdır.

Alzheimer Nasıl Önlenir?
Unutkanlık hastalığı olarak da ifade edilen alzheimer (bunama hastalığı), ileriki yaşlarda ortaya çıkan ve hayatın kalitesini düşüren, kişiyi başkalarına muhtaç eden bir rahatsızlıktır. Hafıza üzerinde zamanla ve farklı nedenlere bağlı oluşan sorunlar bu hastalığa neden olmaktadır. Alzheimer hastalığı hakkında daha detaylı bilgi edinerek bu hastalığa maruz kalmamak adına neler yapılabileceğine bakalım. Alzaymırı önlemek için yapılması gereken en temel kurallar; beslenme alışkanlığı, sakin bir hayat, egzersiz yapmak ve sosyal hayat içinde yer almak sayılabilir.

Alzheimer, bir anda ortaya çıkan bir hastalık değildir. 40-50 yaşlarında kendini belli etmeye başlayan ancak 60 yaş üzerinde daha da ilerlemiş olan bu hastalık 70’li yaşlarda nihayet kendini göstermiş olmaktadır. Alzheimer, belirtilere rağmen “kesin bir nedene” bağlı olmadığı için bir neden üzerine yoğunlaşmak hastalığın diğer bulgularını kaçırmaya sebep olacaktır. Bu yüzden hastalığa tek bir açıdan önlem almak yerine farklı yollardan önlemler alınarak bir bütün dahilinde hastalığa karşı korunma yöntemleri geliştirilebilir.

Alzheimer Olmamak Yapılması Gerekenler
Alzheimer için faydalı yiyecekler tüketin: Alzheimer, bir beyinsel rahatsızlıktır. Bu nedenle gençken beynin yeterli beslenmiş olması, sağlıklı bir hayat için en öncelikli konu olmalıdır. Beslenme alışkanlığı ne kadar faydasız (zararlı) gıdalara dayalı olursa, o derece beynin işleyişi için gerekli besinler sağlanamamış olacaktır. Sağlıklı beslenmeye dikkat etmek, her hastalık gibi alzheimer içinde faydalıdır. Unutkanlığa iyi gelen yiyecekler ile hafıza güçlendirilebilir ve bu besinlerin vücudu zinde yapıcı etkilerinden yararlanılabilir. Alzaymıra iyi gelen yiyecekler ile hayatınızın kalitesini artırabilirsiniz. Aslında bunlar gündelik hayatta tüketilen doğal sebzeler, meyveler, bitkiler ve diğer yiyeceklerdir.

İşlenmiş gıdalardan uzak durarak doğal beslenin: Vücut sistemini bozan en büyük sorunlardan biri, yenilen ve içilen hazır gıdalardır. İşlenmiş gıdaların zararları bugün çoğu hastalıkların alt yapısının oluşmasında etkili olduğu defalarca ispatlanmıştır. Nişasta bazlı şekerler, yapay tatlandırıcılar (beynin en büyük yakıtı doğal şekerdir), sindirim sistemini alt üst eden katkı maddeleri ile vücut sistemi bozulmakta, dolayısıyla beynin işleyişi de bozulmaktadır. Bu durum stres ve beraberinde psikolojik sıkıntıları getirmektedir.

Stresten uzak durarak beyin tahribatını önleyin: Stres, beyne en büyük düşmandır. Çoğu hastalıkların stresten kaynaklandığı da yapılan araştırmalarda sürekli doğrulanmaktadır. Stres vücudu içten tahrip eden, insanı içten yok eden bir psikolojik hastalıktır. Daha geniş anlamıyla depresyona maruz kalmamak için gerekirse hayat standartlarınızı değiştirin. Alzheimerın en büyük yardımcısı olan stresi hayatınızdan uzaklaştırın.

Alzheimer korunma egzersizleri yapın: İşleyen demirin pas tutmayacağı bilinir. Hareketlilik, canlılığın temelidir. O halde yapılması gereken, çocukluk çağlarından itibaren beyni çalıştırıcı uygulamaları sürdürmektir. Kitap okumak, bir sanatla uğraşmak, eğitim almak gibi gençliğin verdiği imkanları değerlendirmek gerekir. Bulmaca çözmek, satranç oynamak, bir şeyler üzerinde düşünmek, kısaca beyin jimnastiği yaptıran bütün eylemler birer hafıza geliştiren egzersiz olmaktadırlar.

Spor yaparak beyne giden oksijeni artırın: Egzersiz yapmak en sağılıklı seçimdir vücut sağlığı için. Sporun en basiti olarak görülmesine rağmen yürüyüşün, faydaları bile bir çok hastalığın oluşmasında ve önlenmesinde ne kadar etkili olduğunu göstermektedir. Hareketlilik için bedene uygun hangi spor yapılırsa yapılsın, beyin en büyük enerjiyi alıyor demektir; oksijeni! İmkanlar ölçüsünde yürüyüş, saha oyunları, koşu, yüzme, beden işleri (tarla, bahçe vb.) gibi vücudun hareketine sebep olan her eylem tercih edilebilir.

Sosyal hayat içinde yer almaya çalışın: Sosyal aktiviteler hareketliliğe sebep olan ve psikolojik sorunlardan uzaklaştıran en basit etkileşimlerdir. Arkadaşlarla bir arada olma, aile ve akrabalarla vakit geçirme, etkinliklere katılma gibi sizi hayata bağlayan ve dinç tutan bağlantılar kurun.

Sonuç olarak; alzheimer için yapılacak her şey aslında insanlığın tabiatı gereği yapması gereken rutin yaşantısından ibarettir. Ancak ne yazık ki günümüzün hayat şartları o kadar değişmiştir ki, bu gün bu verilen tavsiyeler artık “ekstradan yapılması gereken farklı eylemler” gibi görülmektedir. Kısacası; doğal yaşayın, doğal beslenin, doğal kalın ve hayatınızdan hareketi ihmal etmeyin. Bunlar, hem alzheimer olmamak için hemde bütün hastalıklar için en temel kuraldır.