Anasayfa » Şeftalinin hiç bilmediğiniz 10 faydası
Beslenme Sağlık

Şeftalinin hiç bilmediğiniz 10 faydası

Yaz aylarının ev sevilen meyvelerinden olan şeftali düzenli tüketildiğinde içerdiği vitamin, mineral, antioksidan ve diğer besleyici öğeleriyle pek çok sağlık sorununa iyi geliyor, pek çoğunu da önlüyor. Peki şeftalinin faydaları nelerdir, neye iyi gelir? İşte şeftalinin daha önce hiç duymadığınız 10 faydası…

Görme yeteneğini korur
Beta-karoten göz sağlığından sorumludur ve şeftali, A ve C vitaminleri ile birlikte bu antioksidandan bakımından zengindir. Düzenli şeftali tüketimi, vücudunuzdaki kan dolaşımını artırarak görme sağlığınızı iyileştirebilir. Beta-karoten ayrıca retinayı besler ve serbest radikal hasarından korur. Ayrıca katarakt ve yaşa bağlı makula dejenerasyonunu önlemeye yardımcı olur.

Cilt sağlığını destekler
Şeftali, cilt sağlığı için son derece gerekli olan A ve C vitaminlerinin harika bir kaynağıdır. A vitamini cilde nem sağlar, bu da cildin dokusunu yumuşak ve esnek hale getirir. C vitamini, cildi serbest radikal hasarından koruyan güçlü bir antioksidandır.
Günde sadece bir büyük şeftali cildinizi parlak ve kusursuz tutabilir. Koyu halkalardan ve kırışıklıklardan kurtulmaya yardımcı olmak için şeftalileri doğrudan cildinize de sürebilirsiniz.

Sağlıklı kiloyu korumaya yardımcı olur
Şeftali yağsızdır ve sadece ortalama 68 kalori içerir. Şeftalide bulunan yüksek miktarda şeker doğaldır ve bu nedenle sağlığa olumsuz bir etkisi yoktur. Kilo vermek istiyorsanız, şeftaliyi el altında bulundurmak, daha fazla tatlı ve işlenmiş atıştırmalıklardan kaçınmanıza yardımcı olacaktır.

Kanseri önler
Şeftali, kanserli hücre büyümesini önlemeye yardımcı olan antioksidanlar açısından zengindir. Özellikle vücudu akciğer, kolon ve ağız kanserlerine karşı etkili bir şekilde koruduğu bilinmektedir. Ayrıca şeftalide bulunan klorojenik ve neoklorojenik asit olarak bilinen fenolik asitlerin, normal hücrelere zarar vermeden meme kanseri hücre hatlarının büyümesini durdurduğu görülüyor.

Kolesterolü dengeler
Düzenli olarak şeftali yemek, yüksek kolesterolü dengelemeye, diyabet ve kalp hastalığına yol açan sorunları kontrol etmeye yardımcı olabilir. Bunun temel nedeni şeftalinin düşük yoğunluklu lipoprotein veya LDL kolesterolün oksitlenmesini önleyen fenolik bileşikler içermesidir. Ayrıca şeftali gibi beta-karoten bakımından zengin besinler, kan dolaşımındaki kolesterol seviyesini düşürmek için iyidir.

Kalp sağlığını iyileştirir
Şeftalideki antioksidanlar, vücudunuzda zincirleme reaksiyonlar başlatan ve hücrelere zarar verebilecek veya onları öldürebilecek serbest radikalleri yok ederek kalbinize fayda sağlar. Şeftali ayrıca, iltihaplanma, obezite ve kalp sorunlarına neden olan risk faktörlerinin bir kombinasyonu olan metabolik sendromla savaşmaya yardımcı olan biyoaktif bileşikler içerir.
Şeftalide kolesterol seviyelerini düşürerek ve kalbe giden kan akışını artırarak kardiyovasküler sağlığı destekleyen başka besinler de vardır. Düzenli şeftali tüketimi, kalp krizi ve felçten korunmanıza yardımcı olacaktır.

Sindirimi iyileştirir
Şeftali yemek, yüksek lif ve potasyum içeriği nedeniyle kolon, böbrek, mide ve karaciğerinizdeki toksinleri temizlemeye yardımcı olur. Yüksek lif içeriği kolonunuzdaki fazla toksik atıkları dışarı atar ve yüksek miktarda potasyum böbrekle ilgili hastalıkları azaltır ve ülser geliştirme şansınızı azaltır. Sindirimi rahattır ve genellikle mide rahatsızlığına neden olmaz.

Tansiyonu kontrol eder
Bir büyük şeftali sağlıklı kan basıncını korumanıza yardımcı olabilecek yüksek miktarda potasyum ve çok düşük sodyum içerir. Potasyum, vücudun su dengesini düzenlemek için sodyum ile birlikte çalışır ve normal kan basıncının korunmasına yardımcı olur.
Şeftali ayrıca kırmızı kan hücrelerini desteklemek ve sağlıklı kan basıncını desteklemek için birlikte çalışan magnezyum, fosfor, çinko, bakır, manganez, demir ve kalsiyum içerir. Yüksek tansiyonunuz varsa, günlük şeftali yemek sorunla mücadeleye yardımcı olabilir.

Anemiye karşı korur
Sağlık uzmanları, demir eksikliği anemisi olanlar için, şeftali gibi demir açısından zengin gıdaların alımını artırmayı önerir. Demir, hemoglobin üretimini artırmaya yardımcı olur, böylece anemiyi en aza indirir ve önler. Şeftali ayrıca vücudunuzun demiri daha iyi emmesine yardımcı olan yüksek miktarda C vitamini içerir.

Enflamasyonu azaltır
Şeftali mükemmel anti-inflamatuar, antimikrobiyal ve antioksidan özelliklere sahiptir. Diyetisyenler gut veya romatizma hastalarının düzenli olarak şeftali yemelerini önermektedir. Şeftalideki yüksek A vitamini de romatizma tedavisine yardımcı olur. Şeftali ayrıca gut ve romatizmanın başlıca semptomlarından biri olan iltihabı azaltmaya yardımcı olan idrar söktürücü veya hafif bir müshil etkisine de sahip olabilir.

Şeftaliden maksimum fayda elde etmek için, kabuklarıyla birlikte çiğ olarak tüketin. Sağlıklı bir yaşam tarzı diyetinin bir parçası olarak günde sadece bir taze şeftali yiyin.